Dnes sa na STU začína najväčší sviatok univerzitného športu Letná univerziáda SR

1.september 2024
Dnes sa na STU začína najväčší sviatok univerzitného športu Letná univerziáda SR

V nedeľu 1. septembra sa atletickými disciplínami začne program Letnej univerziády 2024 (LU SR 2024). Tretíkrát v histórii organizuje naše najvýznamnejšie podujatie akademického športu Slovenská technická univerzita v Bratislave. O cenné kovy sa bude počas šiestich siedmych súťažných dní viac ako 600 športovcov a športovkýň – študentov a študentiek univerzít a vysokých škôl z celého Slovenska.

Najlepší akademickí športovci si zmerajú sily celkovo v štrnástich športoch (atletika, futbal, plávanie, orientačný beh, športový aerobik, športová gymnastika, tenis, šach, šerm, plážový volejbal, volejbal, basketbal, 3×3 basketbal) vrátane e-športov, ktoré organizátori zaradili medzi ukážkové. Dejiskami septembrových športových zápolení budú Centrum akademického športu Mladá Garda, športoviská a priestory fakúlt a rektorátu STU v Bratislave a plaváreň MTF STU v Trnave. Vyše 600 akademických športovcov zabojuje v 80 disciplínach o celkovo 580 medailí. Súčasťou organizačného tímu podujatia bude stovka rozhodcov, členov technického personálu, organizačného výboru a dobrovoľníkov z radov študentov.

„Najväčší sviatok akademického športu na Slovensku je pripravený. Verím, že budeme svedkami hodnotných výkonov v žičlivej a priateľskej atmosfére,” hovorí predseda organizačného výboru Letnej univerziády SR 2024, prorektor STU Štefan Stanko.

OTVÁRACÍ CEREMONIÁL PLNÝ OSOBNOSTÍ

Na otváracom ceremoniáli v utorok 3. septembra v Aule akademika Bellu na Stavebnej fakulte STU za účasti generálneho sekretára Medzinárodnej federácie univerzitného športu (FISU) Erika Saintronda bude niesť univerziádnu pochodeň ambasádor Letnej univerziády, najlepší slovenský šprintér a študent FEI STU Ján Volko. Vlajkonosičkami budú top univerzitné  športovkyne trojnásobná strieborná medailistka z akademických majstrovstiev sveta v plutvovom plávaní Zuzana Hrašková, študentka Stavebnej fakulty STU v Bratislave a zlatá medailistka z tohtoročných Majstrovstiev Európy v karate Michaela Čukanová, študentka Stavebnej fakulty STU v Bratislave a siedma na Svetovom pohári Alena Učňová, a študentka Strojníckej fakulty STU v Bratislave a extraligová hráčka vo volejbale Diana Navrátová.

Jakub Nemec

ŠPORTOVÝ PROGRAM LETNEJ UNIVERZIÁDY

Športový program Letnej univerziády SR sa začne v nedeľu 1. septembra atletickými súťažami na Mladej Garde, kde sa okrem iných predstaví aj slovenská šprintérska trojka a účastník Svetovej univerziády 2023 v Číne Jakub Nemec v behu na 100 metrov.  

V pondelok 2. a utorok 3. septembra bude telocvičňa SjF STU miestom turnaja vo volejbale mužov, aj za účasti extraligových hráčov UKF Nitra a PU Prešov. Na Mladej Garde zabojujú ženy v plážovom volejbale. V tom istom čase budú v bazéne MTF STU v Trnave súťažiť plavci vrátane slovenských reprezentantov Františka Jablčníka a Patrika Folťana. Na FEI STU odohrajú basketbalový turnaj muži a ženy, predstavia sa tam aj extraligové hráčky UMB Banská Bystrica a extraligoví hráči SPU Nitra.

V stredu 4. septembra sa bude na Stavebnej fakulte STU súťažiť v šerme a vo štvrtok 5. septembra v orientačnom behu. V novembri program letnej univerziády doplnia súťaže v športovom aerobiku na FTVŠ UK a v športovej gymnastike v športovom centre X-Bionic Šamorín.

KOMPLETNÝ PROGRAM NÁJDETE TU: https://univerziada.stuba.sk/?page_id=1768

Záštitu nad Letnou univerziádou prevzal minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky Tomáš Drucker. Miesto v čestnom predsedníctve prijali významní predstavitelia z univerzitného, politického a športového prostredia.