Sokol menom Wanda

18.AUGUST 2024
Sokol menom Wanda

Najväčšie multišportové podujatie na svete Svetové univerzitné hry FISU Rýn-Ruhr 2025 bude budúci rok sprevádzať originálny maskot. Prvýkrát sa na verejnosti objavil už na olympijských hrách v Paríži, kde vyvolal rozruch.

Prečo práve sokol? Sokol sťahovavý je skutočný kozmopolita a cíti sa takmer kdekoľvek na svete ako doma. Tento kozmopolitizmus a univerzálnosť sa dokonale hodia k Svetovým univerzitným hrám, na ktorých sa stretávajú športovci z celého sveta.

Zároveň Wanda odráža aj miestne spojenie s regiónom Rýn-Ruhr. Pôvodne boli skalnaté krajiny nízkych pohorí biotopom sokola sťahovavého v Severnom Porýní-Vestfálsku, ale tento pôvabný vták dnes obýva najmä priemyselnú krajinu pozdĺž Rýna a v Porúrí. Sokol sťahovavý je so svojou rýchlosťou viac ako 320 km/h zároveň najrýchlejším živočíchom na svete a symbolizuje tak špičkové výkony dosahované na Hrách.

Meno, ktoré si vybrali fanúšikovia

Nemecký výraz pre sokola sťahovavého je „Wanderfalke“. Wander a Wanda sa vyslovujú takmer rovnako. Wanda bola preto jedným z 50 mien, ktoré navrhli členovia organizačného výboru Svetovej univerziády FISU. Do užšieho výberu sa dostali štyri mená, ktoré boli nakoniec predložené na hlasovanie širokej verejnosti na Instagrame, ktorá určila meno maskota Svetových univerzitných hier FISU 2025 – Wanda.

Wanda sa potuluje po Paríži

V Paríži si Wanda už minulý týždeň prezrela niektoré z dejísk olympijských hier a vzbudila v ľuďoch zvedavosť o ďalšie veľké športové podujatie. Či už pri Eiffelovej veži, na rôznych olympijských športoviskách alebo v Nemeckom olympijskom dome, všade bolo možné vidieť Wandu, ktorá nasávala medzinárodnú atmosféru tohto multišportového podujatia a šírila všeobecné napätie v súvislosti so Svetovými univerzitnými hrami FISU 2025.

Počas dvanástich súťažných dní od 16. do 27. júla 2025 budú študentskí športovci nielen súťažiť o medaily, ale aj upevňovať zmysel pre spolupatričnosť, podporovať medzi kultúrnu výmenu a rozvíjať inovácie v oblasti udržateľnosti a podnikania. Sprevádzať ich bude maskot Wanda, ktorý do sveta nesie posolstvo kozmopolitizmu, univerzálnosti a špičkových športových výkonov. Wanda si už pri svojom prvom vystúpení získala množstvo fanúšikov.